Bruxelles, 27. svibnja 2019.

Ministrica Pejčinović Burić na sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu koji se održao u Bruxellesu 27. svibnja 2019. godine.

Glavne teme sastanka bile su modernizacija Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i trgovinski odnosi između EU i SAD-a.

Ministri su izrazili zabrinutost zbog izazova s kojima se WTO suočava i podržali vodeću ulogu EU u nastojanjima za očuvanje vrijednosti multilateralnog trgovinskog sustava. U svom obraćanju ministrica je istaknula kako Hrvatska snažno podupire multilateralni trgovinski sustav koji se temelji na pravilima WTO-a i podržava sve aktivnosti usmjerene na održavanje i poboljšanje postojećeg sustava kako bi se prilagodili izazovima u međunarodnoj trgovini.

Na sastanku se razgovaralo i o trgovinskim odnosima EU i SAD-a i potrebi očuvanja dijaloga transatlantskih partnera kako bi se umanjile napetosti izazvane uvođenjem protekcionističkih mjera koje negativno utječu na globalne trgovinske tokove.

Vezano za pripreme za potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o zaštiti ulaganja između EU-a i Vijetnama, ministri su razgovarali o sporazumu koji predstavlja važan iskorak za EU prema azijskom gospodarskom području. Povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmström je izvijestila ministre o statusu pregovora o trgovinskim sporazumima, s posebnim osvrtom na sporazume sa Australijom, Novim Zelandom, Mercosurom, Indonezijom i Čileom.