Bruxelles, 21. svibnja 2019.

Državna tajnica za europske poslove Metelko-Zgombić na sastanku Vijeća za opće poslove


Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je u utorak, 21. svibnja 2019. godine, na sastanku Vijeća za opće poslove (GAC) u Bruxellesu.

Vezano uz Višegodišnji financijski okvir, Vijeće je raspravljalo o financiranju instrumenata za vanjsko djelovanje EU-a i razmijenilo mišljenja o pripremi Europskog vijeća u lipnju. Rumunjsko predsjedništvo izvijestilo je rezultatima Konferencije o Europskom semestru, održane u Bukureštu 4. travnja 2019. godine, kao i o ministarskom sastanku o europskoj kulturnoj baštini, održanom u Parizu 3. svibnja 2019. godine. Europska komisija predstavila je državama članicama Komunikaciju o daljnjem jačanju vladavine prava u Uniji, objavljenu u travnju ove godine.

U dijelu rasprave o financiranju instrumenata za vanjsko djelovanje EU-a, državna tajnica Metelko-Zgombić osvrnula se na prijedlog novog Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju (ISRMS). Istaknula je kako Republika Hrvatska smatra da bi on mogao ispuniti zacrtane ciljeve u pogledu objedinjavanja, jednostavnosti i djelotvornosti razvojne politike EU-a.

Tema razgovora Vijeća za opće poslove bila je i priprema lipanjskog sastanka Europskog vijeća, na kojemu je najavljena rasprava o usvajanju strateškog programa za prioritetna područja dugoročnog djelovanja i fokusa EU-a za razdoblje 2019. -2024. i donošenju odluka o imenovanjima na čelna mjesta u institucijama EU-a. Predviđeno je i razmatranje napretka postignutog u pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a za razdoblje 2021.-2027. te  klimatskim promjenama, ususret UN-ovom sastanku na vrhu o klimatskim promjenama u rujna u 2019. godine. Na dnevnom redu Europskog vijeća također su borba protiv dezinformacija, Izvješće o provedbi europskih izbora, Europski semestar,  vanjski odnosi i proširenje.

Republika Hrvatska se u tom smislu založila se za što skorije postizanje dogovora oko imenovanja na vodeće položaje u Uniji, kako bi se osiguralo njezino normalno funkcioniranje. Vezano uz budući proračun Unije, državna tajnica Metelko-Zgombić istaknula je i želju da se dogovor između država članica postigne ujesen ove godine.

Državna tajnica također je u ime RH podržala uključivanje reference na proširenje u prvi nacrt zaključaka Europskog vijeća, izrazivši nadu da će uskoro biti donesena odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.